30. september 2005

En kær genre

En kær genre for mig er de korte historier – optakter til lange fortællinger. I deres længde er disse historier ikke længere end en enkelt side. De er tydeligvis en del af en større historie og et væsentligt træk ved dem er, at de skal vække læserens interesse for resten af historien.
Den korte historie skal meget gerne nå at formidle miljø og genre, foruden stil og stemning. Fortællingens personer skal også meget hurtigt involveres, i det mindste en af dem.

Miniaturenovellerne eller korthistorierne er dem, der almindeligvis betegnes som Foromtaler. Et lille stykke tekst, der skal sige noget om et rollespilsscenariet. Foromtalens formål er at vække rollespilleres interesse, enten for at blive spilleder eller spiller på scenariet. En sådan foromtale bliver almindeligvis suppleret med nogle praktiske informationer om genre og miljø, om den forventede type rollespillere og hvad slags rollespil, der er tale om. Hertil kommer også informationer om antallet af spillere i scenariet og om hvorvidt det er suppleret med et specifikt regelsystem eller ej.

I det følgende vil jeg præsentere en række foromtaler. Bag nogle af dem er der blevet udviklet scenarier, andre er scenarier på tegnebrættet og atter andre er intet andet end små sære historier. Fælles for dem alle er, at de kan blive til foromtaler for et rollespilsscenarie – hvis de da ikke allerede er det.

Trolde er den første af teksterne, som jeg skrev. Siden er de andre kommet til. De fleste af tekster overholder min regel om maks. en sides længde, men både Før Fanden får sko på og Tøser bryder denne regel. Før Fanden ... gør det for at styrke trægheden, som historien handler om, dvs. den er fortalt trægt for at understrege fortællingens træghed. Tøser er blevet langt pga. sin struktur, som sådan er teksten ikke lang.

Ingen kommentarer: