21. juli 2005

Star Wars – mandlig og kvindlig skabelsesproces

Det følgende er primært en brainstorm, jeg skal lige have set filmene efter en gang mere, men jeg tror den holder. Informationerne kommer lidt roddet, men følg med og se hvad der sker. Jeg renskriver det nok ved lejlighed.

Mand og kvinde mødes, de får et barn. Den del er simpel nok, men hvem skaber barnet. Alt afhængigt af hvor og hvornår i verden vi er, så er det enten manden, kvinden eller begge parter, der står bag skabelsesprocessen.

I den vestlige verden svinger perspektivet vidst at være mellem enten begge parter eller kvinden. Rent praktisk bidrager manden med et element, men selve rugeprocessen er hos kvinden og hun kan deraf betragtes som den skabende part – teknologi kan nu om stunder gøre flere af disse elementer overflødige, men det er en anden historie.

Hvis vi nu drager til Star Wars universet, så er det første spørgsmål: Hvor er mødrene?
(NB. følgende bliver skrevet ud fra hukommelsen og jeg har kun set Clone Wars og Revenge of the Sith en gang hver).

Luke og Leia taler om deres mor i Return of the Jedi, men hun er et vagt minde på det tidspunkt – og det må af gode grunde være Leias adoptivmoder vi her taler. Hertil kommer så Anakins moder, som vi møder i del 1. I del 2 er hun borte og i del 3 bliver Luke og Leia født. Altså i alt tre mødre, men det er fædrene som konsekvent er af betydning. Følg med.


Del 3 slutter med at en mand overbringer de to spædbørn til en kvinde. Altså til kvinden gives barnet. Desuden så er både Siths og Jedis bygget op over et mester – elev forhold, eller en far – søn relation og det er forbudt jedis at få børn. Der findes ganske vist kvindelige jedis, men prøv at se deres lille rolle i filmene, det er vist snarere for ikke at blive anklaget for sexisme, at et par stykker er med. Jedis og Siths er som sådan mænd, der indtræder i far – søn relationer, indtil de kan blive ’brødre’.

Jedis kan således ikke skabe liv og de frygter ikke døden, for den er bare et trin til en anden tilværelse. Siths frygter at dø, de hæger sig til livet og skaber mere liv, enten gennem kloning eller ’jomfrufødsler’ (deraf Anakins mystiske fødsel).
Jedis kan vist slippe afsted med at ’anvende’ kloner, i det disse alle er mænd, hvis liv uden det store kan ofres (se på hvor mange af dem der dør, er det på noget tidspunkt trist?) – igen den samme form for mandlige slægt, der konstrueres.

Sagt med andre ord:
Jedis er en enkønnet orden af fædre og sønner, der skaber deres medlemmer gennem optagelse i ordenen. De befinder sig på et stadium mellem liv og død, de skaber ikke liv og de frygter ikke døden. Forholdet mellem mester og elev skal udmunde i et broderskab, dvs. ligeværdige partnere.
Siths er en enkønnet orden af fædre og sønner, der skaber deres medlemmer gennem optagelse i ordenen. De frygter død og skaber liv for at omgå døden. Forholdet mellem mester og elev skal udmunde i et far – søn forhold, altså et hierarkisk forhold, hvorfor det er så vigtigt for Siths at skabe deres egne børn – men helst uden kvinden som aktiv partner, derfor anvendelsen af kloning teknologi og ’jomfrufødsler’ (i dette tilfælde er kvinden rugemor, men hun har ikke indvilliget i moderskabet, næsten en voldtægt).

Sithsne prøver at have en orden af fædre og sønner – uden kvinder – og Jedis forsøger at have en orden af brødre.

Dette motiv gengives flere gange i filmen. Overdragelsen af de to spæde børn fra mand til kvinde indikerer dette. Senator Organas hustru synes at være ude af stand til at skabe børn, så hendes mand ’skaber’ et barn til dem. Lukes onkel og tante synes at være uden andre børn, altså igen et barnløst par, hvor en mand bringer et barn til dem.

En anden parallel findes ved klonerne, hvor ’faderen’ Boba Fett får, som sin løn, sin egen søn, igen skabelse af liv uden kvinders involvering. En far – søn relation.

En tredje antydning af denne parallel kan være Anakins skabelse af C3PIO. Han skaber liv, her i form af en robot.

Klarere ses det måske i kraft af, at de hære som er skabt af Kejseren er robothære (mekanisk liv) og klon hære (biologisk liv) og at denne strategi forsøges efterlevet med stormtropperne (jeg tilhører den skole, der mener at stormtropperne er rekrutterede soldater), der ensformes gennem deres anonymiserende rustning og brugen af talkoder i stedet for navne. Altså skabelsen af hære af mænd, der adlyder en fader – er der måske nogle kvindlige soldater i imperiets hær (eller blandt oprørerne)?
Oprørernes hær afspejler jedisne orden – et råd af vise fædre (senere også en enkelt moder i del 6, der antyder den nye ordens komme) over en masse individuelle mandlige soldater – kontra kejserens hær, et hieraki med faderen i toppen over en masse anonyme mandlige soldater.

Mødre og kvindlige jedis har derfor en meget lille rolle i filmene (hvordan det med tegneserier og bøger, det skal jeg ikke kunne sige noget om) og derfor er det nok også vigtigt for den store episke handling, at der fødes en dreng og en pige.

Anakin er den jedi, der er blevet skabt af mørket. Han er profeteret til at skabe balance, hvilket han gør ved at udrydde alle jedis og siths. Til sidst må han selv dø for at dette kan lade sig gøre. Han er oplært som jedi, er det stadig inderst inde og er også fungerende sith, en syntese af de to ordener. Hans arv er Luke og Leia, skabt af mand og kvinde og de er mand og kvinde. Så Anakin udrydder de to mande-ordener og åbner op for søskende frem for brødre, forældre frem for mænd – et tvekønnet univers, hvor manden og kvinden kan være ligeværdige.

At det er Luke alene, der kæmper mod Darth Vader [Dark Father] og Kejseren, og ikke Leia, skyldes de to skurkes ønske om at vedligeholde deres gamle orden. Det er først da Leia bringes på bane, at konflikten får en ende, så selv om hun ikke er tilstede er hendes eksistens vigtig og den signalerer også søskendesskabet kontra broderskabet.
Dette nye systems komme afspejles også i form af oprørernes hær til sidst, hvor der i rådet af vise mænd også er en kvinde.


Kejseren har efter sin sejr (del 3) skabt verden i sit eget billede. Der er to sekulære ordner, Kejserriget og Oprørerne (del 4), hvis samfundsopbygning afspejler de to gamle religiøse ordner, samtidig med at de er skabt i kejserens billede: der er kun mennesker med. Uden for Kejserens indflydelse er de andre samfund, der er en blanding af alle mulige racer og af begge køn.

Mod slutningen af del 6 er effekten af Anakins arv ved at træde igennem. De to sekulære ordner som kejseren har skabt (Kejserriget, Oprørerne) er under påvirkning. Oprørerne er blevet forvandlet fra en orden af mænd anført af et råd af viise mænd til at være en orden anført af viise mænd og kvinder, hvor fremmede er en del af samfundet igen - dette er sket gennem de to søskendes eksistens: søskende (Luke, Leia), ægtepar (Leia, Solo), fremmede (Chewbacca).
Kejserens orden står nu for skud. Hans anden Dødssol trues med ødelæggelse, hans hær bekæmpes og Luke konfronterer Kejseren og Darth Vader. De er ved at korrumpere den unge Luke, da hans Søster bringes ind i ligningen. Herfra kan eksistensen af søskendeparret besejre Kejseren ved at sønnen myrder faderen og herved bringer Sith ordenen til ende, religiøst som sekulært.

Anakin har altså fået skaffet en ny orden. Ikke mellem Sith og Jedis, men mellem køn og racer.

Ingen kommentarer: